Ølbrygning som hobby

10 March 2020 Lotte Hindsberg

editorial

I kølvandet af de mange nye special øl, der de seneste år der er kommet på det danske marked, er der også kommet en stigende interesse for selv at lære at brygge øl. Det er også noget sjovere at sidde sammen med vennerne og spise en god middag og drikke en hjemmelavet special øl, der passer perfekt til maden og du selv har brygget den, frem for at at servere den sædvanlige småkedelige supermarked øl.

Det er relativt nemt at komme til at brygge sin egen øl, det er muligt at købe et startkit til ølbrygning, hos de butikker der sælger udstyr til ølbrygning.

Hvordan lærer du selv at brygge øl

Der er mange muligheder for at lære at brygge din egen øl, der er et godt udvalg af bøger der fortæller alt fra ølbrygning til øllets historie rundt omkring i verden. Der er et utal af videoer, der også viser hvordan du brygger en hvilken som helst øl og sidst men ikke mindst, findes der også mange kurser i ølbrygning. Både for begyndere og for øvede. De tager som regel kun en dag.

Ølbrygning er en spændende og udfordrende hobby. Du kan nemt lave en god basis øl, men hvis du vil blive rigtig god kræver, det at du behersker både tekniker og en betydelig viden om de forskellige ingredienser og hvordan de påvirker øllen. 

Øllets historie

Udover det at brygge øl er der meget historie omkring øllet og ølbrygning. Øllet har været kendt i 8000 år på verdensplan og i mindst 5000 år i Danmark. Det var kvindernes ansvar at brygge øllet helt frem til middelalderen, hvor ansvaret især i byerne overgik til mændende, der dannede bryggerilaug. Det første blev stiftet i København i 1525. På landet var det stadig kvinderne der bryggede gårdens øl som blev drukket i anselige mængder.

More articles