Når man skifter arbejde fra spartelfirma til spartelfirma, kan man opleve kulturchok

27 July 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Kulturchok behøver ikke kun at finde sted, når man rejser til udlandet langt væk fra Danmark og oplever en helt anden levestil, madopfattelse og tilværelseindstilling, end man er vant til.

Det behøver faktisk heller ikke kun finde sted, når man skifter branche i ens arbejdstilværelse, hvor man skifter radikalt fra en ting til noget andet og skal vænne sig til en helt anden arbejdskultur.

Selv hvis man bare skifter fra én arbejdsplads til en anden under samme branche, så kan man blive overrasket på godt og ondt.

Arbejder man for eksempel i et spartelfirma, men man bliver fyret eller selv siger op, så er det jo nærliggende at søge arbejde i et tilsvarende firma, fordi man så også har et bredere CV at vise frem, end nyuddannede har, for mange firmaer søger tidligere erhvervserfaring, så man føler, man har en større chance, end visse andre har.

Hvis man ikke er låst fast med en bopæl, børn, i et parforhold og et hus, så kan man sagtens finde et firma af den tilsvarende slags i den anden del af landet og flytte dertil, og her vil der garanteret også være forskelle i arbejdskulturen at finde foruden at skulle falde til et nyt sted.

Men selv hvis man bliver ansat i et andet spartelfirma, som man måske kender per navn, der ligger i nærheden af, hvor man bor og derfor ikke betyder, at man skal rykke familien op og flytte, så kan man godt blive overrasket.

Hvis man for eksempel har været ansat i et givent spartelfirma i mange år, så er man måske faldet så godt til, at man føler sig forbundet med arbejdspladsen og ikke kan se sig selv arbejde andre steder.

Så skal man pludselig vænne sig til at fungere i relation med helt nye medarbejdere i et andet firma, hvor de gør tingene anderledes, end hvad man er vant til.

Det kan blive et stort chok for en, men man skal nok vænne sig til det i længden og falde til.

More articles