Lær at lave din hel egen specialøl

10 March 2020 Lotte Hindsberg

editorial

I dag er der mange muligheder for at følge i microbyggeriernes fodspor og lære at lave sin egen øl. Ølbrygning kræver i princippet kun et bryganlæg og de 4 ingredienser som er de grundlæggende i en øl. Vand, malt, humle og gær. Det er derfor ikke det store det kræver, at komme i gang med ølbrygning og mange butikker sælger også nogle gode startskits til nybegyndere. Når du behersker selve teknikken bag ølbrygning, kan du begynde at eksperimentere med andre ingredienser og krydderier og dermed andre og mere spændende øl varianter.

Lær at brygge øl

I takt med at der er en stigende interesse for at lære at brygge øl, er der kommet mange kurser i ølbrygning. Det tager omkring en halv til hel dag at lære de basale teknikker og du er klar til selv at brygge øl. Du vil få dit første forsøg med hjem. Udover kurser er der mange bøger, der kan hjælpe dig videre og fortælle dig, hvordan du bliver bedre til ølbrygning og hvordan de forskellige ingredienser påvirker øllet. Samtidig er der bøger, der fortæller dig om øllets historie gennem tiden og hvordan de forskellige lande brygger lige deres øl. 

Sammen med internettet og den stigende ølbrygning, er der kommet en masse videoer, der fortæller om andres forsøg med at brygge øl og hvad deres erfaringer har været.

Ølbrygning gennem tiden

I Danmark har man kendt til ølbrygning i 5000 år og det har været kvindernes opgave, at brygge den populære gyldne drik, som ofte blev drukket i store mængder. Det var ikke ualmindeligt, at der blev drukket op til 5 liter om dagen. Det var først i middelalderen at mændende overtog ølbryggeriet og dannede bryggerilaug. Det første blev dannet i København i 1525. Det var kun i byerne at mændene overtog ølbryggeriet. På landet var det stadig kvindernes opgave.

More articles