Klip af stramt tungebånd – alt hvad du behøver at vide
Om du skal vælge at få klippet dit barns tungebånd afhænger af, om barnet har stramt tungebånd. Denne tilstand kaldes tungebinding, og er en forholdsvis almindelig tilstand, som optræder når det væv, der forankrer tungen i mundbunden, er for stramt.
Dette kan give problemer med amning og vanskeligheder med at bevæge tungen. Hvis du er bekymret for, at dit barn måske har et tungebånd, skal du tale med din læge eller ammekonsulent. I denne artikel fortæller vi mere om klipning af tungebånd hos spædbørn, og svarer på de oftest stillede spørgsmål.
Hvad er tungebinding hos spædbørn?
Tungebinding (ankyloglossia) er en tilstand, der begrænser tungens bevægelighed. Den skyldes et kort, tykt eller stramt vævsbånd (lingual frenulum), som fastgør bunden af tungen til mundbunden. Dette kan gøre det vanskeligt for spædbørn at amme eller spise og kan også føre til taleproblemer senere i livet.
Hvis dit barn har et stramt tungebånd, kan det have svært ved at amme eller tage flaske. Det skyldes, at barnet måske ikke kan tage ordentligt fat og måske ikke kan bevæge tungen rundt om brystvorten.
Tungebinding kan også medføre, at dit barn let bliver træt, når det skal sutte, da det måske ikke kan suge effektivt. I nogle tilfælde kan babyer med tungebinding også få refluks, fordi mælken samler sig i munden. Klip af tungebånd kan være nødvendig for at undgå problemer med eksempelvis amning, spisning og sprogudvikling.
Hvis dit barn har svært ved at amme, kan du overveje at få klippet dets tungebånd. Proceduren udføres hos en øre næse hals læge, og foregår under lokal bedøvelse. Klip af tungebånd er en forholdsvis ukompliceret og smertefri procedure, som ikke kræver nogen restitution. Amning eller indtag af fast føde kan genoptages efter få timer.
Du kan få yderligere information om klip af tungebånd hos spædbørn, og bestille tid til en undersøgelse på https://frederiksholmskanalprivatklinik.dk/tungeband.